KAYAN RESİM ŞERİDİ








KİLİMLİ / ZONGULDAK MEVCUT YOL EMİRGAN RAMPASI






Klasik Gölge




....



......
Holding on to things that you never had.

31 Temmuz 2013 Çarşamba

ÜNİVERSİTE KENTİ Mİ? KENT ÜNİVERSİTESİ Mİ? (ZONGULDAK)

TÜRKİYEDE HER İLE BİR ÜNİVERSİTE KURULMAYA BAŞLANMASIYLA BİRLİKTE ZONGULDAK İNCİVEZDE Kİ HACETTEPE ÜNÜVERSİTESİNİN FAKÜLTELERİNİN BULUNDUĞU KAMPÜS KARAELMAS ÜNÜVERSİTESİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ VE ZONGULDAK TA KENT (ŞEHİR) ÜNÜVERSİTESİ KURULDU.TÜRKİYEDE BULUNAN BİR ÇOK BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ OLAN İLLER BİLE ÜNÜVERSİTE KENTİ DEĞİLDİR BİR ADET KENT ÜNÜVERSİTESİ VARDIR BUNLARINN YENİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLACAK İLLERDE VARDIR .
TÜRKİYEDE ÜNÜVERSİTE KENTLERİ: İSTANBUL;ANKARA,İZMİR ,(BURSA) BİR PARANTEZ AÇMIŞTIR ÜNÜVERSİTE KENTİ OLMA YOLUNDA KENDİSİNE. BİRDEN ÇOK DEVLET,ÖZEL  VE VAKIF ÜNÜVERSİTESİ OLAN KENTLER BUNLAR.
SANIRIM BİRDE GAZİANTEP VAR  ÜÇ ÜNÜVERSİTE BULUNAN KENTLER ARASINDA.
İKİ ÜNÜVERSİTELİ İLLER ADANA YENİ KURULAN TEKNOLOJİ ÜNÜVERSİTESİ SAYESİNDE.
ZONGULDAK'TA  BİR ÇOK KURUM GERİLERKEN TTK,ÇATES ,DEVREKTAŞ (DEVREK),GAZALA TESTİL(ÇAYCUMA)..VS ÜNİVERSİTE KURUM OLARAK BÜYÜDÜ KOZLUDA BİR ÜNİVERSİTEYE BAĞLI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTAHANESİ YAPILDI KOZLU İNCİR HARMANINDA BİR KAMPÜS AÇILDI  BU ALAN DAHA EVVEL TTK'NİN YEMEKHANE VE İŞÇİ YATAKHANELERİYDİ  ZONGULDAĞIN DİĞER İLÇELERİNDE ÜNİVERSİTEYE BAĞLI MESLEK YÜKSEK OKULLARI AÇILDI.
ZONGULDAK KENT OLARAK GERİLEYEN MADENCİLİK SEKTÖRÜ NEDENİYLE ZOR EKONOMİK KOŞULLAR YAŞARKEN ÜNİVERSİTENİN KURULMASIYLA BİRAZ NEFES ALDI. AYNI ŞEKİLDE KİLİMLİ VE KOZLUNUN İDARİ BÜYÜME TEŞVİKİYLE İLÇE OLMASI YİNE BİR NEBZE KAÇAK OCAKLAR VE MADENCİLİKTEKİ GERİLEME  AYNI ŞEKİLDE ÇATES TEKİ GELECEK BELİRSİZLİKLERİ NEDENİYLE YAŞANAN ZOR EKONOMİK KOŞULLARDA BİR NEBZE NEFES ALACAKTIR.

21 Temmuz 2013 Pazar

Karaelmas’ın Yürek Burkan Öyküsü

Karaelmas’ın Yürek Burkan Öyküsü

Karaelmas’ın Yürek Burkan Öyküsü

AYKUT KÜÇÜKKAYA

Dün gibi aklımda...

Kentimizin Mecburiyet Caddesi’nden koşar adımlarla Fener Mahallesi’ndeki stada doğru gittiğim günler.

Küçükken tanımadığım bir ağabeyin kardeşi oluverirdik. Turnikeleri geçince ağabey - kardeşlik biter, ben taş tribünlere doğru koşar, o tarihi pankartın asıldığı tribünde yerimi alırdım:

“Vardır senin renginde şehit madenci kanı; Başarılı ol ki sürsün yıllarca madencinin şerefi şanı...”

Tel tribünlere asılan bu pankart yerin yüzlerce metre altında ‘Karaelmas’a kazma sallayan babamın alınterini anımsatır, Kırmızı - Lacivert formayı göğsündeki çekiç - tokmaklı armadayla giyen Zonguldaksporlu futbolcuları bir başka severdim...

Bu sevginin temeli çok eskilere dayanıyordu. Babamın doğduğu tarihe... Taaa 1945’e... Madencinin yeryüzüne çıkardığı ‘Karaelmas’ yani ‘Kömürspor’, kentin takımının ilk ismidir. Tam 21 yıl sonra 1966’da bugünkü adını alır: Zonguldakspor!..

1973’te doğduğumda 2. Lig’de şampiyonun ismidir artık Karaelmas!..

Maden işçisinin feneri yeraltında zifiri karanlığı aydınlatırken; Zonguldaksporlu futbolcular da maden işçisinden her ay kesilen paralarla yeşil sahaları bir yıldız gibi aydınlatmaktadır...

Hele hele 1979-1982 yılları arasında yeşil sahalarda fırtına gibi eser Zonguldakspor...

O yıllar sezonu 3. ve 4. tamamlayan Karaelmas, bazı haftalar lig sıralamasında birinci sıradaki takımın adıdır... Tam 14 yıl aralıksız şimdinin Süper Lig’i, o dönemin Birinci Ligi’nde mücade etti Zonguldakspor...

12 Eylül 1980 cuntasının ardından 1983’te iktidara yerleşen Turgut Özal, yavaş yavaş madenciye darbe indirdi. Madenciye indirilen darbe ‘İşçi milli takımı’ Karaelmas’a da darbe demekti!..

İlk kurulduğunda maden işçilerinin zorunlu üye yapıldığı kulübe; kömür işletmelerinde imzalanan toplu iş sözleşmesine konan özel bir hükümle ‘yasal spor kesintisi’ aktarılıyordu. Türkiye Taşkömürleri Kurumu (eski ismiyle EKİ); futbolcuların ve teknik yönetimin maaşlarını ödüyor, futbolcuların ulaşım giderleri bile işletme tarafından karşılanıyordu. Maden işçisinin sayısının 50 bine yaklaştığı 1960’lar ve 70’li yıllarda Zonguldakspor, Türkiye’nin ‘zengin’ kulüplerden biriydi...

Madencinin alınteriyle özdeşleşen bu takım, diğer Anadolu takımlarından ayrıcalıklıydı!..

Ta ki 1980’li yıllara dek!..

1970’lerde öğlen yemeğini işçi yemekhanesinde yiyen futbolculara 12 Eylül rejiminin toplu sözleşmeleri dondurmasıyla madencinin maddi desteği yavaş yavaş tıkandı.

1979-80 sezonunu 3. bitiren takımın gücü; emekçisinin gücü gibi ortadan kayboluyordu...

Ve takım 1987-88 sezonunda ilk önce 2. Lig’e, sonra 3. Lig’e düştü...

Her ne kadar 1990’lı yılların başında Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Şemsi Denizer başkanlığında Kırmızı - Lacivertliler 2. Lig’e yükselip 1. Lig’i kılpayı kaçırsa da Denizer’e düzenlenen suikastte silahtan çıkan kurşunlardan biri de Şehir Stadı’na düşüyordu...

Eskiden 40-50 binlerle ifade edilen maden işçisi sayısı şimdilerde 9 binli rakamlarla açıklanırken; yürek burkan öyküye geçen günlerde ajansa düşen bir haber son noktaydı: “İşçi milli takımı olarak isimlendirilen Zonguldakspor, son yıllarda yaşadığı kötü gidişi amatör kümeye düşerek noktaladı...”

Evet...

Zonguldakspor’un öyküsü, tarihi, Karaelmas’ın da hazin öyküsüdür bence…

Ve aynı zamanda Türkiye işçi sınıfının tarihine tutulacak bir madenci feneridir, Zonguldakspor’un hikâyesi...

Bu hazin öykü içinde onlarca anıyı barındırıyor…

İçimizde bir burukluk, geçmişe duyulan özlem…

Peki ya şimdi ne yapmalı?

Her ne kadar kozmopolit bir nüfus yapısına sahip olsa da kentlilik bilinciyle Zonguldaklı, ilk önce Zonguldak’ı Zonguldak yapan maden işçisine sahip çıkmalı. Sonra işçisiyle bütünleşmiş kentinin takımına...

Sahi!..

Madencinin feneri yerin yüzlerce metre altında hâlâ ışık saçıyor mu!..

ZONGULDAKSPOR madencinin gözyaşı

ALİ AYAROĞLU

1973-74 sezonunda Birinci Lig’e yükselmişti. Uzun yıllar bu maratonun içinde kaldı. Madenlerde çalışanların üye yapılması nedeniyle ‘İşçi milli takımı’, ‘Türkiye’nin Kızılyıldız’ı’ olarak isimlendirildi. Sonra kapanan madenlerle, yabancılaşan öz kaynaklarla aynı yazgıya razı oldu ve profesyonelliğe veda etti. Evet, amatör kümeye düşeli neredeyse 1 yıl oldu Zonguldakspor’un. Şimdilerde hatıra defterinin tozlu sayfalarındaki lacivert kırmızılılara bir mercek tutalım isterseniz: 1945’te Kömürspor adıyla Zonguldak’ta kurulan takım, 1966’da ayrıcalıklı olarak 2. Lig’e alınınca bugünkü ismini alıp 1973-74 sezonunda şampiyon olarak Birinci Lig’e çıktı. 1987-88 sezonuna dek mücadele ettiği Birinci Lig’de 1979-1980’de başarı göstererek 3. olmasının ardından 12 Eylül darbesiyle güçten düşmeye başladı; Önce 2. Lig’e, 1989’da da 3. Lig’e düştü.

İLGİSİZLİK BİTİRDİ

Daha sonraki yıllarda 2. ve 3. lig arasında gidip gelen Zonguldakspor’un 2007-08 sezonunda yer aldığı TFF 3. Lig 4. Grup’tan siyasilerin ve Zonguldaklı işadamlarının ilgisizliği sonucu mahalli kümenin yolunu tuttu. Bir zamanların köklü takımı Zonguldaspor’un tarihin derinliklerine gömülmesi kent halkında büyük üzüntü yarattı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, geçmişte önemli başarılar elde etmiş kent takımının amatör kümeye düşmesinin üzüntüsü içinde olduklarını belirterek, “Zonguldak ekonomik anlamda daha önce küme düşürülmüştü, üzüntümüz çok büyük. Bu duruma neden olanlar utanıp ders alsın” dedi.

Zonguldakspor’un amatör kümede olması taraftarı da yaralamıştı: “Zonguldakspor gibi Birinci Lig’de mücadele etmiş, çok sayıda taraftarı olan bir takımın amatör ligde oynuyor olması bizi derinden yaraladı. Tüm taraftarlar dokunsanız ağlayacak haldeyiz. Stadı ve futbol altyapısıyla çok daha iyi yerlerde görmek istediğimiz Zonguldakspor’un küme düştüğünü kabullenmek gerçekten çok zor. Zonguldak ekonomisi TTK’nin de küçültülmesiyle tıkandı, alternatif yaratılamadı. Eskiden 60 binlere varan çalışan sayısı şu an 10 binlere düştü. Türkiye’nin Almanya’sı durumundan şu an köy kent durumuna düştü. Bunda da başta siyasetçiler ve kitle örgütlerinin yanlış politikaları en büyük etken. Zonguldak’tan göç her geçen gün artıyor. Milletvekili sayısı 9’dan 5’e geriledi. Yıllardır hiçbir yatırım yapılmadı, yatırımcı gelmedi. Esnaf gelir olmayınca kepenk kapatmaya başladı, icralara düştü. Bölge müdürlükleri Zonguldak’tan alındı, başka illere verildi. Kimsenin sesi de çıkmadı. Zamanla lobiler kuruldu. Ne yaptılar? Sadece dedikodu üretildi. Sonuçta olacağı da buydu.”

19 Temmuz 2013 Cuma

FUTBOL VE FUTBOLCU KENTİ MİYİZ?(ZONGULDAK)

FUTBOL VE FUTBOLCU KENTİ MİYİZ?(ZONGULDAK)


.10 Mart 2013
ZONGULDAK AMATÖR FUTBOL TAKIMLARI CENNETİ GİBİ AŞMAMIZ GEREKEN KONU BUDUR.PROFESYONEL LİGLERDEDE TAKIM VEYA TAKIMLARA SAHİP OLMAMIZ GEREKİYOR.
İSTANBUL VE TRABZON FUTBOL VE FUTBOLCU ŞEHİRLERİDİR AYNI ZAMANDA SÜPER LİG VE DİĞER PROFESYONEL LİGLERDEKİ FUTBOL KLÜPLERİYLE.
BURSADA FUTBOL VE FULBOLCU KENTİ OLMA KONUSUNDA YOL ALMAKTADIR SÜPER LİG VE PROFESYONEL ALT LİGLERDEKİ TAKIMLARIYLA.
ANKARA VE İZMİR İSE PROFESYONEL ALT LİGLERDEKİ TAKIMLARIYLA BİR BAŞKA FURBOL VE FUTBOLCU KENTLERİDİR.ANKARANIN SÜPER LİGDE KALAN TEK TEMSİLCİSİ GENÇLERBİRLİĞİ.
TÜRKİYENİN TEK AVRUPA FUTBOL VE FUTBOLCU KENTİ İSTANBULDUR.

DEVREK İLÇE STADINA TRÜBÜN İSTİYORUZ.

ZONGULDAK SPOR DİYENLER HEP BIRAKIP KAÇARLAR.DEVREK İLÇE STADININ TRÜBÜNLERİ YAPILMAK İSTENİNCE GAZETELER DE YAZARLAR KARAELMAS KEMAL KÖKSAL AĞLIYORMUŞ?DEVREK SPORUN TRÜBÜNE VE STADA MI İHTİYACI VAR MIŞ ..ZATEN MAÇLARA 300 TARAFTAF ANCAK GELİRMİŞ.VS  YETER..BARİ ENGEL OLMAYIN YAHU KENDİNİZ YAPMAYACAKSANIZ Bİ ŞEY.


YOK HAYIR ZONGULDAK SPOR ,ERDEMİR EREĞLİ SPORDAN,KARAELMAS KEMAL KÖKSAL STADINDAN:DEVREK STADININ TRÜBÜNLERİNİ BARİ KİLİMLİ BELEDİYE SPOR STADI KADAR YAPILMASINI İSTİYORUZ.YANİ 5 BİN KİŞİLİK TRİBÜN.

                                                        DEVREK İLÇE STADI




.

7 Temmuz 2013 Pazar

KOZLU'DA HER DÖNEMİN SIKINTISI DEV DALGALAR


 FOTOĞRAF 1991 KOZLU'SUNDAN
ESKİ SANAYİ  SİTESİ VE BELEDİYE FEN İŞLERİNİN  BULUNDUĞU ALAN ŞİMDİ İSE AQUAPARK OLAN ALANDA  YANİ KOZLU SAHİL PROJESİ ,KAFELER, AQUAPARK VE YEŞİL ALAN BU ALANDA DEV DALGALARLA İLGİLİ ÖNLEM ALINMASI GEREKTİĞİ
ORTADA.  DAHA ÖNCEKİ HALLERİNDEN BAHSETMEK GEREKİRSE DAHA ÖNCE BU ALAN     ESKİ SANAYİ SİTESİ VE BELEDİYE FEN İŞLERİ BÖLÜMÜNÜN BULUNDUĞU ALANDI BU ALANDAKİ SANAYİ SİTESİNİN ÇAY OCAĞINDA ÇOK KISA BİR SÜRE ÇAY GARSONLUĞU YAPTIM.GEÇEN SENE (2012) MİYAZAKİ PARKINI DEV DALGALAR KULLANILMAZ HALE GETİRMİŞ BU OTOYOLU DA  KISA SÜRE TRAFİĞE KAPATTIRMIŞTI. BEN HATIRLIYORUM BU KOZLU- ZONGULDAK SAHİL YOLUNU KOZLU SAHİLİNDEKİ MENDİREK YAPILMADAN DEV DALGALAR KIŞ AYLARINDA MUTLAKA TRAFİĞE KAPATTIRIRDI.YİNE HATIRLADIĞIM YUKARIDAKİ FOTOĞRAFIN ÇEKİLDİĞİ SENE KOZLUDAKİ YOĞUN YAĞIŞLA BİRLİKTE KOZLU SULAR ALTINDA KALMIŞTI MERKEZİ.YİNE BUNDAN DAHA ESKİ HATIRLADIĞIM BİR OLAY KOZLU -ZONGULDAK OTOYOLUNUN ALABORİNA RESTAURANT YAPILAN KISMININ O CİVARLARDA BİR YERDE O RESTAURANT YOKKEN OTOYLUN İSTİNAT DUVARIDA YAPILMAMIŞTI YOLUN BİR ŞERİDİNİ DEV DALGALAR YIKMIŞTI VE SONRA DENİZDEN YOLUN O KISMINA İSTİNAT DUVARI YAPILDI.
SONUÇ KOZLU İLÇE  YİNE AYNI DEV DALGALAR                                                                                                            





2 Temmuz 2013 Salı

Konut Projelerim: TOKİ LOJMANLARI DA DÖNÜŞTÜRECEK

Konut Projelerim: TOKİ LOJMANLARI DA DÖNÜŞTÜRECEK: TOKİ Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı lojmanlara da kentsel dönüşüm projesi uygulayacak. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanl...